Follow Me @Hilaviniya

Translate

31 Ağustos 2018 Cuma

Farkı fark et!

09:23:00 0 Comments
    
                                         İnsan fıtratı gereği inanmaya ihtiyaç duyar. 

    Peki biz neye inanıyoruz?  
      Ne kadar inanıyoruz? 
        Neyi ne kadar sorguluyoruz? 
          Nereden geldik?  
            Nereye gidiyoruz? 
              Neden bu Dünya'ya geldik?
                Ne yapmamız gerekiyor? 
                                                    
                                                                                                          Sorgulayalım!

29 Ağustos 2018 Çarşamba

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?

04:53:00 0 Comments


ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?



     Belki de birçoğunuzun aklını karıştıran, istese de nasıl bir yol takip edeceğini bilmediği konu :) Elimden geldiğince bu konu başlığı altında hangi aşamaları geçeceğinizi, neler yapmanız gerektiğini, sizden hangi sınavları ve hangi kriterlerin beklendiğini yazmaya çalışacağım.

     Öncelikle bir yüksek lisans programını kazanmış olmanız gerekmektedir.  Yüksek lisans kazanmak gözünüzde büyümesin çok zor değil :) Sizden ALES, YDS/YökDil sınavlarından geçerli puanı almanız ve lisans mezuniyet not ortalamanızın yüksek olması beklenir. Bu puanlar üniversitelere göre değişir. Puanlarınızı aldıktan sonra hangi dönemde isterseniz (Güz veya Bahar dönemleri) başvuruları takip edip lisansüstü eğitim başvurunuzu tamamlıyorsunuz. Başvurular öncelikle internet üzerinden gerçekleşiyor eğer ön değerlendirme sonucunuz olumlu olursa üniversite sizi bilim sınavı ya da mülakata çağırıyor. Bazı üniversiteler ikisini birlikte yapabiliyor. Bütün bu kısımlardan sonra puanların ortalaması alınarak kesin kayıt hakkı kazanan adaylar açıklanıyor ve kazandıysanız kaydınızı yaptırıyorsunuz. 

     Şimdi gelelim bu aşamadan sonra izleyeceğimiz adımları madde madde sıralamaya 😊 Yüksek lisansı kazandığınızı varsayıyorum. :)  
     
     1. Yüksek Lisansa başladığınız andan itibaren kendi bölümünüzle alakalı "Yüksek lisans yapıyor olmak veya yapmış olmak" şartı ilanlara başvurabilirsiniz. (Son çıkan düzenleme ile birlikte araştırma görevlisi kadrolarında bu şart getirildi.)
     2. Şartlarda belirtilen asgari şartları sağlamanız halinde başvuru yapabilirsiniz. (Bu şartlar üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermektedir. Takibini bizzat kendiniz sağlamalısınız.)
     3. Başvuru yaptığınızda %60 ALES + %40 YDS/YÖKDİL ile sıralamaya tabi tutulursunuz. (Bu kısım ön değerlendirme olarak geçmektedir.)
     4. Ön değerlendirme sonucunda şartları sağlayan kişiler arasından bilim sınavına veya varsa mülakata çağrılırsınız. Eğer açılan kadro 1 kişilik ise 10 kişi, 2 kişilik ise 20 kişi çağırılır. (Genelde açılan kadroların 10 katı kişi çağırılır.)
     5. Bilim sınavı varsa Mülakat sınavı sonrasında %30 okul ortalamanız (GNO) + %30 ALES puanınız + %30 Bilim sınavı sonucunuz + %10 YDS/YÖKDİL puanınız toplanır ve sıralama yapılır.
    6. Bu sıralama sonucunda 1. olan kişi kazanır, 2. Olan kişi yedektir. 1. Kişi kayıt yapmadığı takdirde hak 2. (yedek) kişiye geçecektir.
     Maddeler içerisinde geçen okul not ortalaması (GNO) YÖK’ün kendi 100’lük sistemdeki karşılığına göre hesaplanır.

Peki Biz Bu İlanları Nereden Takip Edeceğiz?
     
     Artık araştırma görevlisi kadrolarını YÖK sitesinde yayınlamıyor. Bu noktada tabiri caiz ise iş başa düşüyor. 😊
     İlanları üniversitelerin kendi “Personel Daire Başkanlığı”ndan takip edeceksiniz. Tek tek üniversitelerin sitelerini inceleyerek ilanlara başvurabilirsiniz. 😊

    Ufak Bir Hatırlatma:  Yüksek lisans tezli ve tezsiz olarak ikiye ayrılıyor. Eğer akademik kariyer yapmak istiyor ve ilerlemek hedefiniz ise  (araştırma görevlisi, doktor öğretim üyesi, doçent vs.)  tezli seçmek zorundasınız. Tezsiz yüksek lisans ile akademik kariyer yapılamıyor. En son çıkan bir karar ile tezsiz yüksek lisans yapanların yalnızca lisans sonrası 2 yıl deneyimli sayılacağı söylendi. 


     "Unutmayın gitmeye değer asıl yerlerin kestirmesi yoktur."

-Aynur.




Konu ile ilgili sormak istediklerinizi, taleplerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz. :) 

Sosyal medya hesaplarımı takip etmek isterseniz linkleri aşağıya bırakıyorum :) 

- https://www.instagram.com/academic.adventure/

- https://www.instagram.com/aynurtekke61/



27 Ağustos 2018 Pazartesi

ÖĞRETMEN ADAYLARI KPSS SINAVINA NASIL HAZIRLANMALI ? (2019 KPSS/ÖABT)

17:13:00 0 Comments
KPSS ÖĞRETMENLİK SINAVINA NASIL HAZIRLANILMALI ?
Öğretmen adaylarının önünde büyük bir duvar olan KPSS sınavı, birçok öğretmenin kadro alması için geçmesi gereken büyük bir engeldir.
Günümüzde binlerce öğretmenin başvurduğu ve sadece ortalama%12,5 gibi bir diliminin kadro aldığı KPSS sınavı, aslında doğru ve düzenli çalışıldığı takdirde %12,5′luk dilime girmenize olanak sağlayabilir. Çünkü günümüzde öğretmen adaylarının birçoğu bu sınava doğru bir şekilde hazırlanamadıklarından dolayı başarısızlığa uğramaktadırlar. Bu yüzden bu konumuzda öğretmen adayları için KPSS sınavında nasıl başarıya ulaşılabileceği konusunda bilgi vereceğiz.
Öğretmen Adayı için KPSS’nin En Önemli Kısmı Hangisidir?
Öğretmen adayı için KPSS’nin en can alıcı noktası %50′lik etkisi olan Öğretmen Alan Testidir. Bu alanda kendi meslektaşları ile yarışacağından en iyisi yapan kişi bir adım öne çıkacaktır. KPSS’nin etkisi ÖABT’ye göre daha azdır. Çünkü her kimsenin yetenekleri farklıdır. Bu yüzdende sınav sonucundaki fark genel olarak az olacaktır. Ancak iyi çalışan biri için KPSS’nin ilk kısmı da kadro almada iyi bir fark yaratmaktadır.
Öğretmen Adayı KPSS’ye Nasıl Çalışmalıdır?
Öğretmen adayı KPSS’ye çalışırken öncelikle KPSS’nin ilk sınavında yer alan Genel Yetenek ve Genel Kültür kısımlarından eksik olduğu kısımları belirleyerek çalışmaya başlamalıdır. Ancak bu kısımda çok fazla vakit harcaması onu geriye düşürebilir. Bu yüzden de belli başlı önemli konuları belirleyerek bu konuları bitirmeli ve puanına ulaşacağı hedef netleri belirleyerek çalışmalıdır.
KPSS’nin ilk adım sınavına kıyasla Eğitim Bilimleri sınavı öğretmen adayları için daha önemlidir. Çünkü birçok öğretmen adayının en çok takıldığı ve sorun yaşadığı kısım budur. Son günlere sıkıştırıldığı ve son zamanlarda çalışıldığı takdirde elde edilecek bilgilerden pek yarar alınamaz. Bu yüzden de Eğitim Bilimleri çalışırken zaman yayılarak ve genel hatları ile çalışılmalıdır.
Eğitim Bilimleri başta olmak üzere birçok dersi yazarak ve şifreleyerek çalışmalısınız. Çalışırken konu anlatımlı videolar izlemelisiniz böylelikle ders öncesi hazırbulunuşluğunuzu sağlamış olacaksınız ve derste anlatılan konuyu daha iyi kavramış olacaksınız. Geçmiş yılların sorularına çözerek çalışmalısınız. KPSS’nin yapabileceği sürprizlere hazır olabilmek için daha önce çok fazla soru çıkmayan birkaç konuyu da belleğinize eklemelisiniz.
ÖABT sınavına çalışırken ise tek bir kaynağa bağımlı kalmamalısınız . Özellikle alanınızla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitaplarını mutlaka incelemeniz gerekmektedir. Yeni bir sınav olduğu için çok fazla soru çeşidi bulunmamakta ve konuların dağılımı ise net belirgin olmadığından dolayı ne kadar fazla soru çeşidi görürseniz o kadar yarar sağlarsınız. ÖABT’ye çalışırken soru yüzdesi yüksek olan konulara öncelik göstermelisiniz. Yüzdesi yüksek konuları bitirmeli, zaman kazanmak için ise iyi olduğunuz veya yapabileceğinizi düşündüğünüz konuların üstünde çok uzun durmadan, sadece ön izleme yaparak geçmelisiniz.
KPSS sınavında öğretmen adaylarının en çok yaşadığı sıkıntılardan birisi deneyimsizlik oluyor. Üniversite eğitimi ve mezun olduktan sonraki süreçten sonra öğretmen adaylarına artık sınav sistemi yabancı kalıyor. Bu yüzden de birçok öğretmen sınav deneyimsizliği yaşıyor ve yetiştirememe, odaklanamama veya yabancı kalma problemleri yaşıyor. Başta ÖABT olmak üzere bol bol deneme çözmelisiniz. Aynı zamanda Eğitim Bilimlerine yönelikte bol bol deneme yapmalı ve soru tarzlarını benimsemelisiniz.
KPSS’nin geçmiş sorularına bakarak soru sistemlerini tanımalı ve yabancılık çekmemek için mutlaka konu çalışması yapmalısınız. Sadece okuyarak çalışmak yerine bunları görsellerle zenginleştirmeniz size daha çok yarar sağlayacaktır.
“Üstelemek başarının temel unsurudur. Kapıyı yeterince uzun süre ve yüksek sesle çalarsanız, birilerini uyandıracağınızdan emin olabilirsiniz.”
"http://www.kpss2018.com" Sitesine Teşekkürler.
Lütfen Blog Sayfamızı ve Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Etmeyi Hatırlayınız. Zaman Ayırdığınız İçin Teşekkürler.❧  https://www.facebook.com/Hilaviniya/❧  https://www.instagram.com/Hilaviniya/

2019 KPSS DERS ÇALIŞMA PROGRAMI (16 HAFTA)

16:49:00 0 Comments


✔ Guncelkpssbilgi.com aracılığıyla hazırlanmış olan 16 Haftalık Örnek Ders Çalışma Programı

Öncelikle bu ders çalışma programı yukarıda da belirtmiş olduğum üzere sadece sizler için örnek amaçlıdır.  %100 doğru ya da mükemmel bir ders programı olduğunu söyleyemem ancak kendinize göre hazırlayacağınız ders programınızda sizlere iyi bir yol gösterici olacağını düşünüyorum.
                                                        
 FACEBOOK / INSTAGRAM: @Hilaviniya


 1.Hafta

Matematik : Temel Kavramlar , Sayılar
Geometri : Doğruda açılar , Üçgende Açılar
Türkçe : Sözcükte Anlam
Tarih : İslamiyet Öncesi Türk Tarihi
Coğrafya: Türkiyenin Coğrafi Konumu
Anayasa : Temel Hukuk Bilgisi
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü Tüm Konulardan Toplam 500 Soru Çözülecek , Bilinmeyen Konular Tekrar Edilecek

2. Hafta

Matematik : Bölünebilme – Asal Çarpanlara Ayırma – OBEB – OKEK
Geometri : Açık Kenar Bağıntıları  , Dik Üçgen ve Öklid Bağıntıları
Türkçe : Cümlede Anlam
Tarih : ilk  Türk – İslam Devletleri
Coğrafya: Türkiyenin Yer Şekilleri (Dağlar – Ovalar – Platolar )
Anayasa :  Temel Hukuk Bilgisi
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü O Güne Kadar Öğrenilen Tüm Konulardan Toplam 550 Soru Çözülecek , Bilinmeyen Konular Tekrar Edilecek

3. Hafta

Matematik : Birinci Dereceden Denklemler , Rasyonel Sayılar
Geometri : İkizkenar ve Eşkenar Üçgen
Türkçe : Cümlede Anlam
Tarih : Anadolu Türk Tarihi
Coğrafya: Türkiyenin Yer Şekilleri (Akarsular , Göller , Kaynaklar)
Anayasa : Devlet Biçimleri ve Hükümet Sistemleri
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü O Güne Kadar Öğrenilen Tüm Konulardan Toplam 600 Soru Çözülecek , Bilinmeyen Konular Tekrar Edilecek

4. Hafta

Matematik : Eşitsizlikler – Mutlak Değer
Geometri :  Üçgende Alan
Türkçe :  Paragrafta Anlam
Tarih :  Osmanlı Devletinin Kuruluş ve Yükselme Dönemleri
Coğrafya:  Akarsu , Buzul , Dalga , Rüzgar , Karstik Şekillerin oluşumları
Anayasa :  Anayasa Hukukuna Giriş ve Türk Anayasa Tarihi
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü O Güne Kadar Öğrenilen Tüm Konulardan Toplam 650 Soru Çözülecek , Bilinmeyen Konular Tekrar Edilecek

5. Hafta

Matematik : Üslü – Köklü Sayılar
Geometri :  Üçgende Açıortay – Kenarortay
Türkçe :  Paragrafta Anlam
Tarih :  Osmanlı Devletininde Kültür ve Medeniyet
Coğrafya:  Türkiyede Doğal Afetler , Erezyon , Toprak Tipleri
Anayasa :  Anayasa Hukukuna Giriş ve Türk Anayasa Tarihi
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü Şimdiye kadarki tüm konularda Genel Tekrar Yapılacak

6. Hafta

Matematik :  Çarpanlara Ayırma
Geometri :   Üçgende Benzerlik
Türkçe :   Paragrafta Anlam
Tarih :   17. ve 18. YY.larda Osmanlı Devleti Islahatları
Coğrafya:   İklim ve Bitki Örtüsü (Sıcaklık,Basınç,Rügarlar)
Anayasa :   1982 Anayasasının Temel Özellikleri
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü O Güne Kadar Öğrenilen Tüm Konulardan Toplam 750 Soru Çözülecek , Bilinmeyen Konular Tekrar Edilecek


7. Hafta

Matematik : Oran-Orantı , Denklem Kurma Problemleri
Geometri : Paralelkenar
Türkçe : Dil Bilgisi (Ses Bilgisi – Yapı Bilgisi)
Tarih : Yeni ve Yakın Çağlarda Avrupa
Coğrafya: Nemlilik , Yağış , İklim Tipleri ,Bitki Örtüsü
Anayasa :
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü O Güne Kadar Öğrenilen Tüm Konulardan Toplam 700 Soru Çözülecek , Bilinmeyen Konular Tekrar Edilecek
Bir tane Deneme Sınavı Çözülecek

8. Hafta

Matematik : Yaş Problemleri , Haraket Problemleri
Geometri : Eşkenar Dörtgen , Dikdörtgen
Türkçe : Dil Bilgisi (Sözcük Bilgisi , Cümle Bilgisi)
Tarih : 19. yy.da Osmanlı Devleti ve Islahatlar
Coğrafya: Türkiyede Nüfus ve Yerleşme (Nüfus Özellikleri ve Haraketleri)
Anayasa : Yürütme
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü  2 Adet Deneme Sınavı Çözülecek


9. Hafta

Matematik : İşçi ve Havuz Problemleri
Geometri : Kare
Türkçe : Yazım Kuralları
Tarih : Osmanlı Devletinde Demokratikleşme Haraketleri
Coğrafya: Türkiyede Nüfus ve Yerleşme
Anayasa :  Yargı
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü  2 Adet Deneme Sınavı Çözülecek


10. Hafta

Matematik : Yüzde Problemleri , Karışım Problemleri
Geometri : Yamuk
Türkçe : Noktalama İşaretleri
Tarih : 20. yy.da Osmanlı Devleti (I.Dünya Savaşı ve Sonrası)
Coğrafya: Türkiyenin Ekonomik Coğrafyası (Tarım)
Anayasa : Temel Hak ve Ödevler
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü  2 Adet Deneme Sınavı Çözülecek


11. Hafta

Matematik : Faiz ve Kar Zarar Problemleri
Geometri : Çemberde Açı
Türkçe : Anlatım Bozuklukları
Tarih : Kurtuluş Savaşına Hazırlık Dönemi , Genelgeler
Coğrafya: Türkiyenin Ekonomik Coğrafyası (Hayvancılık – Ormancılık)
Anayasa : İdare Hukuku
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Genel Tekrar Yapılacak Tüm Konular için


12. Hafta

Matematik : Kümeler Tablo ve Grafikler
Geometri : Çemberde Uzunluk
Türkçe : Anlatım Bozuklukları
Tarih : Kurtuluş Savaşı , Lozan Barış Antlaşması
Coğrafya: Türkiyede Madenler , Enerji Kaynakları ve Sanayi
Anayasa : Uluslararası Kuruluşlar
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü  3 Adet Deneme Sınavı Çözülecek


13. Hafta

Matematik : İşlem , Modüler Aritmatik
Geometri : Dairede Alan
Türkçe : Mantıksal Akıl  Yürütme Becerileri
Tarih : Atatürk Dönemi İç Politikalar ve İnkilaplar
Coğrafya: Türkiyede Ulaşım , Turizm , Ticaret
Anayasa : Uluslararası Kuruluşlar ve Güncel Olaylar
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü  3 Adet Deneme Sınavı Çözülecek


14. Hafta

Matematik : Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık
Geometri : Noktanın Analitiği
Türkçe : Mantıksal Akıl Yürütme Becerileri
Tarih : Atatürk İlkeleri ve Dış Politika
Coğrafya: Coğrafi Bölgeler (Marmara – Karadeniz)
Anayasa : Güncel Olaylar
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü  3 Adet Deneme Sınavı Çözülecek


15. Hafta

Matematik : Sayısal Mantık ve Akıl Yürütme
Geometri : Doğrunun Analitiği
Türkçe : Mantıksal Akıl Yürütme Becerileri
Tarih : Atatürk Sonrası iç ve dış Politika , 2. Dünya Savaşı ve Sonrası
Coğrafya: Coğrafi Bölgeler (Ege ve Akdeniz)
Anayasa : Güncel Olaylar
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Pazar Günü  3 Adet Deneme Sınavı Çözülecek


16. Hafta

Matematik : Sayısal Mantık ve Akıl Yürütme
Geometri : Üç Boyutlu Cisimler
Türkçe : Mantıksal Akıl Yürütme Becerileri
Tarih : Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi
Coğrafya: Coğrafi Bölgeler (İç Anadolu , Doğu Anadolu , Güneydoğu Anadolu)
Anayasa : Güncel Olaylar
Her Dersin o gün işlenen konusundan  günde en az 50 Soru Çözülecek (Konuların Sonundaki Testler Hariç toplam 300 Soru)
Tüm Konulardan Genel Tekrar Yapılacak

Not: Bundan Sonra Kalan Sürede Sadece Deneme Sınavı Çözülecek , Bilinemeyen Konular Sorular Üzerinden Tekrar Edilecek.
Başarılar
Lütfen Blog Sayfamızı ve Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Etmeyi Hatırlayınız. Zaman Ayırdığınız İçin Teşekkürler.❧  https://www.facebook.com/Hilaviniya/❧  https://www.instagram.com/Hilaviniya/