Follow Me @Hilaviniya

Translate

29 Ağustos 2018 Çarşamba

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?



ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?



     Belki de birçoğunuzun aklını karıştıran, istese de nasıl bir yol takip edeceğini bilmediği konu :) Elimden geldiğince bu konu başlığı altında hangi aşamaları geçeceğinizi, neler yapmanız gerektiğini, sizden hangi sınavları ve hangi kriterlerin beklendiğini yazmaya çalışacağım.

     Öncelikle bir yüksek lisans programını kazanmış olmanız gerekmektedir.  Yüksek lisans kazanmak gözünüzde büyümesin çok zor değil :) Sizden ALES, YDS/YökDil sınavlarından geçerli puanı almanız ve lisans mezuniyet not ortalamanızın yüksek olması beklenir. Bu puanlar üniversitelere göre değişir. Puanlarınızı aldıktan sonra hangi dönemde isterseniz (Güz veya Bahar dönemleri) başvuruları takip edip lisansüstü eğitim başvurunuzu tamamlıyorsunuz. Başvurular öncelikle internet üzerinden gerçekleşiyor eğer ön değerlendirme sonucunuz olumlu olursa üniversite sizi bilim sınavı ya da mülakata çağırıyor. Bazı üniversiteler ikisini birlikte yapabiliyor. Bütün bu kısımlardan sonra puanların ortalaması alınarak kesin kayıt hakkı kazanan adaylar açıklanıyor ve kazandıysanız kaydınızı yaptırıyorsunuz. 

     Şimdi gelelim bu aşamadan sonra izleyeceğimiz adımları madde madde sıralamaya 😊 Yüksek lisansı kazandığınızı varsayıyorum. :)  
     
     1. Yüksek Lisansa başladığınız andan itibaren kendi bölümünüzle alakalı "Yüksek lisans yapıyor olmak veya yapmış olmak" şartı ilanlara başvurabilirsiniz. (Son çıkan düzenleme ile birlikte araştırma görevlisi kadrolarında bu şart getirildi.)
     2. Şartlarda belirtilen asgari şartları sağlamanız halinde başvuru yapabilirsiniz. (Bu şartlar üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermektedir. Takibini bizzat kendiniz sağlamalısınız.)
     3. Başvuru yaptığınızda %60 ALES + %40 YDS/YÖKDİL ile sıralamaya tabi tutulursunuz. (Bu kısım ön değerlendirme olarak geçmektedir.)
     4. Ön değerlendirme sonucunda şartları sağlayan kişiler arasından bilim sınavına veya varsa mülakata çağrılırsınız. Eğer açılan kadro 1 kişilik ise 10 kişi, 2 kişilik ise 20 kişi çağırılır. (Genelde açılan kadroların 10 katı kişi çağırılır.)
     5. Bilim sınavı varsa Mülakat sınavı sonrasında %30 okul ortalamanız (GNO) + %30 ALES puanınız + %30 Bilim sınavı sonucunuz + %10 YDS/YÖKDİL puanınız toplanır ve sıralama yapılır.
    6. Bu sıralama sonucunda 1. olan kişi kazanır, 2. Olan kişi yedektir. 1. Kişi kayıt yapmadığı takdirde hak 2. (yedek) kişiye geçecektir.
     Maddeler içerisinde geçen okul not ortalaması (GNO) YÖK’ün kendi 100’lük sistemdeki karşılığına göre hesaplanır.

Peki Biz Bu İlanları Nereden Takip Edeceğiz?
     
     Artık araştırma görevlisi kadrolarını YÖK sitesinde yayınlamıyor. Bu noktada tabiri caiz ise iş başa düşüyor. 😊
     İlanları üniversitelerin kendi “Personel Daire Başkanlığı”ndan takip edeceksiniz. Tek tek üniversitelerin sitelerini inceleyerek ilanlara başvurabilirsiniz. 😊

    Ufak Bir Hatırlatma:  Yüksek lisans tezli ve tezsiz olarak ikiye ayrılıyor. Eğer akademik kariyer yapmak istiyor ve ilerlemek hedefiniz ise  (araştırma görevlisi, doktor öğretim üyesi, doçent vs.)  tezli seçmek zorundasınız. Tezsiz yüksek lisans ile akademik kariyer yapılamıyor. En son çıkan bir karar ile tezsiz yüksek lisans yapanların yalnızca lisans sonrası 2 yıl deneyimli sayılacağı söylendi. 


     "Unutmayın gitmeye değer asıl yerlerin kestirmesi yoktur."

-Aynur.




Konu ile ilgili sormak istediklerinizi, taleplerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz. :) 

Sosyal medya hesaplarımı takip etmek isterseniz linkleri aşağıya bırakıyorum :) 

- https://www.instagram.com/academic.adventure/

- https://www.instagram.com/aynurtekke61/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder