Follow Me @Hilaviniya

Translate

29 Eylül 2018 Cumartesi

Stefan Zweig'in Bir Kalbin Çöküşü Adlı Kitabının Yorumu


Yaşlı bir adamın o an neler hissetiğini nasıl bir ruh halde olduğunu çok güzel bir dille anlatıyor.....

Kitapta adam öyle bir ruh haline giriyor ki herşey den şüphe duymaya başlıyor. Kızının özellikle erkek arkadaşlarından , kızıyla nasıl ilişkiler kurduğunu kafasında kurguluyor. Her kurguladığinda kızının arkadaşlarından nefret etmeye onlara soğuk davranmaya başlıyor. Bütün bunları düşüne düşüne uykuları kaçmaya başlıyor ve belli müddet sonra hepten uyuyamıyor ve kalbi bunlara dayanamayıp krize giriyor.

Krizde atlatınca eşi ve kızının onun bu davranışlarını neden böyle yaptığını kendi kendilerine konuşurken kulak misafiri oluyor ve artık ailesinin kendisini sevmediğini düşünmeye başlıyor ve ordan ayrılıp Almanya daki evine gidiyor.

 Eşi Almanya daki eve mektuplar yazıyor fakat hiç bir cevap gelmeyince kendileri de oraya gitmeye karar veriyorlar.

 Adam artık kendini bir hiç olarak görmeye ve kendini o evde bir yabancı olarak görmeye başlıyor. Eve gelen misafirler le ilgilenmiyor, onlara soğuk davranıyor.

  Artık sinagoga gidip kendini dine adıyor. Bütün günlerini orda geçirmeye dua etmeye başlıyor.  Çevremize baktığımız da bunun ne kadar doğru olduğunu, ölüm yaklaşınca daha doğrusu yaşlanmaya başlayınca Allah ı hatırlamaya başlıyor.  Oysa ki ölümün heran gelebileceğini unutuyoruz. Unutmayın her şeyi vakti ve zaman da yapanlar bir şeyler kazanır.

 Kalbi gittikçe çökmeye başlar. Doktora gittiğinde doktor un hemen ameliyat a girmesini söylüyor. Adam da bunu ailesine söylememesi için doktor a baskı yapıyor.

Ameliyat a gireceği gün neşeli olduğunu hissediyor, etrafına gülücükler saçıyor.  Son kez ofisine gidip eline çek defteri alıp bütün parasını dini kurumlara verilmesini istiyor.

Ameliyat a girdikten sonra gözlerini açtığında yabancı bir yerde olduğunu, kızının ona doğru gelirken tanıdık simayı hatırlıyor ama aklına eskiden kalma bir şey gelince kızını itip yanından gitmesini söylüyor....

Yazar çok güzel bir yaşlı adam ruh halini kaleme almış.
Okumak isteyenler severek okuyacaklardır. Şimdiden hepinize keyifli okumalar dilerim..... (HMD)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder